צמח תערובות חתמה על הסכם עם אקו שרימפ לפיתוח תערובת מזון לגידול אינטנסיבי של שרימפס

ענף גידול שרימפס בעולם עומד על 5 מיליון טונות בשנה עם ערך שוק של כ-30 מיליארד דולר, והביקוש רק הולך וגדל - אך השיטות המסורתיות לגידול שרימפס, מזהמות את הסביבה. שיטה מתקדמת לגידול במערכות סגורות והזנה בתערובות מזון איכותיות ללא אנטיביוטיקה וכימיקלים תספק פתרון מתאים לביקוש הגובר

מקור: סרטון של אקו שרימפ

קבוצת צמח תערובות, מהגדולות בישראל לייצור מזון לבעלי חיים במשק וחיות מחמד, חתמה על הסכם שיתוף פעולה עם אקו שרימפ – חברה בת של אקווה מעוף הבינלאומית, לפיתוח תערובת מזון ייחודית וייעודית לגידול סופר אינטנסיבי של שרימפס בטכנולוגיה מתקדמת במערכת סגורה (Recirculating Aquaculture Systems – RAS).

ענף גידול שרימפס בעולם עומד על 5 מיליון טונות בשנה עם ערך שוק של כ-30 מיליארד דולר, והביקוש רק הולך וגדל – אך השיטות המסורתיות לגידול שרימפס, מזהמות את הסביבה. שיטה מתקדמת לגידול במערכות סגורות והזנה בתערובות מזון איכותיות ללא אנטיביוטיקה וכימיקלים יספק פתרון מתאים לביקוש הגובר.

מתקן באקו שרימפ. צילום: אקו שרימפ

במסגרת שיתוף הפעולה החדש, תייצר צמח תערובות, תערובת מזון ייחודית, כחלק ממחקר ופיתוח במעבדות המחקר והפיתוח של המפעל, לתזונה מדייקת ובריאה לגידול השרימפס, בשיתוף אקו-שרימפ, להגדרת הצרכים והפרמטרים הדרושים, ברמה בינלאומית, כולל שלב היישומי להזנה במתקני הגידול של החברה, מעקב ואיסוף נתונים להמשך הפיתוח.

ד”ר שלמה פלבן, מנהל מרכז החדשנות בצמח תערובות, אומר: “צמח תערובות הינה ספקית המזון הגדולה בארץ לגידול דגים. תערובת המזון לשרימפס תתוכנן במחלקת המ”ופ ובמחלקת התזונה שלנו, כך שתתאים למערכת הגידול האינטנסיבית של אקו שרימפ, ותתאים לכל שלבי מחזור החיים של השרימפס, תוך עמידה בסטנדרטים הגבוהים של גידול תוצרת טרייה ובריאה, ללא שימוש באנטיביוטיקה וכימיקלים”.

צוות מעבדת מחקר, פיתוח וחדשנות במפעל צמח תערובות. צילום: ליאור פוזניאק

גידול שרימפס בענף חקלאות המים החל לצמוח כענף מסחרי בשנות ה-70, מאז חלה התקדמות בשיטות הייצור, שהובילה לגידול ניכר בנפח הייצור העולמי, העומד כיום על כ-5 מיליון טונות בשנה, עם ערך שוק של כ-30 מיליארד דולר. למרות זאת, עיקר הייצור בעולם, מבוצע עדיין בשיטה מסורתית בבריכות רדודות, על פני שטחים גדולים לאורך חופי ים, באזורים חמים, כמו דרום אמריקה ודרום אסיה, תוך יצירת נזק סביבתי עצום ושימוש באנטיביוטיקה וכימיקלים. במקביל, הביקוש הגבוה, נמצא בצפון אמריקה, אירופה ויפן, המייבאות מעל ל-80% מהצריכה.

מסיבה זו התקיימו בשנים האחרונות, מאמצי פיתוח לטכנולוגיה שתאפשר מעבר למערכות גידול סגורות, אותן ניתן להקים גם באזורי הביקוש הגבוה, ולספק תוצרת מקומית, בריאה וטרייה, בת קיימא, וללא הקפאה ותובלה למרחקים ארוכים.

חברת אקו-שרימפ מפעילה משנת 2016 מתקן פיתוח ומחקר בקיבוץ רביבים, המייצר כ-5 טונות של שרימפס בשנה. בקרוב תחל בניית מתקן מסחרי באזור אשלים, אשר יגדל, בשלב הראשון, כ-33 טונות של שרימפס, עם אופציה להרחבת הייצור לכ-100 טונות בשנה, ויהיה הראשון בשורה של מתקנים גדולים בהקמה בחו”ל, בהם אקו שרימפ מתכוונת להיות בעלת מניות בעצמה, מעורבת בתהליכי הייצור באמצעות ניטור מרחוק וכן אספקת המזון הייעודי המותאם ביותר לשיטת הגידול.  הפיתוח של אקו-שרימפ נשען על ידע, ניסיון וטכנולוגיה מתקדמת, לגידול דגי סלמון, של חברת האם אקווה-מעוף, מובילה עולמית בהקמת מתקנים יבשתיים במערכות סגורות.

ד”ר ערן הדס, סמנכ”ל טכני ב-אקו שרימפ, אומר: “למערכת הסגורה שפיתחה חברת אקו שרימפ, יתרונות סביבתיים, בריאותיים וכלכליים משמעותיים, ביחס לגידול המסורתי, שמתבצע כיום בבריכות רדודות בסמיכות לים, תוך ניצול שטחים גדולים בעלי חשיבות אקולוגית רבה, כגון יערות מנגרוב. הטכנולוגיה מנצלת את המשאבים באופן יעיל יותר, תוך צמצום משמעותי בשטח הגידול, מאפשרת להזין את השרימפס בצורה מבוקרת, ללא שימוש בכימיקלים ואנטיביוטיקה, עד להגעתם למשקל שוק של עד 25 גרם, בתוך 15 שבועות. בנוסף, המערכת פועלת בצורה רציפה ומאפשרת לקצור תוצרת מדי שבוע ולשווקה טרייה לאורך כל השנה”.

עוד מציין ד”ר הדס, כי בשנים האחרונות אוכלוסיית הדגים והשרימפס, בימים ובנהרות הטבעיים רחוקה מלספק את העלייה בביקוש בצריכה העולמית. לצד זאת, גדלו עלויות הייצור והתווספו תנאי רגולציה ומודעות הציבור לאיכות ובריאות המזון ולגידולים ברי קיימא. בשנים האחרונות הושמדו מחזורי גידול שלמים שגודלו בבריכות פתוחות, לאחר שלבריכות חדרו מחלות. כדי למנוע תופעות אלה, משתמשים רוב המגדלים בכימיקלים ואנטיביוטיקה שיכולה להשפיע קשות על איכות המוצר ושאריות חומרים אלה עלולים להגיע לצרכן הסופי. לדבריו, “אקו שרימפ, מציעה פתרון לאתגרי הבריאות והסביב ה- בגידול חדשני, מבוקר טכנולוגית, יעיל, כלכלי, שאינו תלוי בקרבה למקור מים או לתנאים אקלימיים. כך מתאפשרים גידול אחיד, העומד בתקנים המחמירים ביותר, ללא חומרים אנטיביוטיים, ובקרבה לשווקים”.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

כתובת האימייל שלך לא תפורסם


*