היינות של יקב מונטה ברנקו – מאלנטג’ו בפורטוגל לטשרניחובסקי 6 / מאת יונתן לבני

היבואן והשף אייל מרמלשטיין: מי שרוצה לעשות את הצעדים הראשונים ביין פורטוגלי ורגיל לשתות יינות ישראלים, אדומים בעיקר – אלה היינות שהוא חייב להתחיל איתם. יינות מאלנטג'ו הם שער הכניסה לעולם היינות מפורטוגל

הייננית אינז קפאו ביקב. צילום: יונתן לבני
מאת יונתן לבני

לפני מספר ימים, בעת ביקור בפורטוגל, ארץ שאהובה עלי ביותר, הוזמנתי לערוך ביקור ביקב מונטה ברנקו, הנמצא באסטרמוז באזור אלנטג’ו, אחד מאזורי היין הטובים בארץ היין פורטוגל. מי שסידר את המפגש היה איל מרמלשטיין, היבואן הגדול ביותר של מגוון יינות פורטוגל לארץ. הוא גם הבעלים והשף של מסעדה מצוינת בשם “טשרניחובסקי 6” בתל אביב, בה הוא מבשל אוכל אירופי מעולה, עם דגש על מנות מפורטוגל.

מול המסעדה, נמצאת החנות, בה הוא מוכר וממנה הוא מספק רק יינות מפורטוגל. פורטוגל היא, כידוע, ארץ בעלת היסטוריה ארוכה ומורכבת ביותר של ייצור יינות מזנים רבים ושונים ביותר. חלק מזני היין של פורטוגל הם זנים מקומיים, שאינם גדלים בשום מקום בעולם, אשר חלקם גם מוכרים וידועים ואפילו גדלים בישראל. מהזנים המוכרים ביותר, בין היתר: טוריגה נסיונאל, טינטה רוריז הידועה גם כטמפריניו, זן נפוץ ביותר גם בספרד הסמוכה, וכן ענבים אדומים בשם באגה. עוד זנים מוכרים הם האלבריניו כזן לבן מוכר, כמו גם זן בשם ארינטו.

הכרמים של יקב מונטה ברנקו. צילומים: יונתן לבני

בעמק הדוארו, בצפון פורטוגל, עושים גם יינות לבנים וגם אדומים מצוינים, וגם את יין “הדזרט” המפורסם אולי ביותר בעולם, שהוא יין הפורט ששמו מגיע מהעיר הקסומה פורטו, בצפון פורטוגל. אלנטג’ו, במרכז פורטוגל, הוא אחד מאזורי היין החשובים והמצליחים ביותר בה. האזור מלא גבעות מתונות, סוגי קרקע שונים והרבה עצי אלון ומטעי זיתים. הוא גם אזור חם, הידוע גם בשל יינותיו הלבנים, שהם גם צעירים ורעננים.

עוד זנים מקומיים ידועים בעולם היין הם יינות מענבים אדומים בשם טריקנדרה – זן ענבים פורטוגלי מהמפורסמים בארץ זו, בעל טעם פירות יער כהים, עשבי תיבול ויכולת התיישנות מצוינת. אליקנטה בושה, הוא גם זן אדום, כמעט מקומי, בעל צבע עמוק, גוף מלא וטעמי פירות שחורים ובשלים. זן נוסף הוא: ארינטו – מן הזנים החשובים והאציליים ביותר בפורטוגל.

הוזמנתי כאמור ליקב מונטה ברנקו, הנמצא באזור אלנטג’ו, שהייננית שלו היא אינז קפאו, שלמדה כימיה בליסבון ואז החליטה שאינה רוצה לעסוק במקצוע ועברה לצפון המדינה, שם למדה ייננות. אחר כך למדה עוד ביקבים שונים וגם בספרד ובגרמניה. בשנת 2008 הצטרפה ליינן המרכזי, והבעלים של היקב – לואיס לורו. היקב נקרא Monte Branco דהיינו “גבעה לבנה” כי היקב המייצר כ-200 אלף  בקבוקי יין בשנה, נמצא במקום שגובהו 400 מטר, שיש לו אדמות מורכבות וייחודיות התורמות לאיכותם של ענבי היין.

אביו של לואיס, מיגל לורו, מייצר אף הוא, בנפרד, יינות מעולים הנמכרים אף הם ביקב. מונטה ברנקו נחשב לאחד היקבים המרשימים ביותר של אזור אלנטג’ו בזכות השילוב בין עושר פרי ענבים לבן, לבין חומציות ומינרליות שאינם תמיד אופיינים לאזור החם הזה. כפי שהסביר לי מרמלשטיין: “כל מי שרוצה לעשות את הצעדים הראשונים ביין פורטוגלי ורגיל לשתות יינות ישראלים, אדומים בעיקר – אלה היינות שהוא חייב להתחיל איתם. יינות מאלנטג’ו הם שער הכניסה לעולם היינות הפורטוגליים, בעיקר לישראלים, הרגילים לשתות יינות בעלי גוף מלא עם אלכוהול גבוה”.

איל מרמלשטיין. צילום: יונתן לבני

להלן היינות ששתיתי ביקב בפורטוגל ושניתן כאמור לרוכשם בתל אביב אצל איל מרמלשטיין ב”טשרניחובסקי 6″:

Zagalos Reserva 2020 – יין אדום המיוצר על ידי האב – מיגל לורו, העשוי מענבי טריקנדרה, ארגונאז’ ואליקנטה בושה וקצת קברנה סוביניון. בלנד טיפוסי של אלנטג’ו מודרני: רובו מבוסס כאמור על זנים פורטוגליים מקומיים, עם נגיעה של סוביניון המוסיפה מבנה ויכולת התיישנות. היין כולו יושן בחביות עץ פורטוגלי. יין מצוין שזקוק לטעמי לעוד מעט התיישנות. בארץ ישנו אותו יין משנת.2019.

129 שקל

Quinta Do Mouro 2019 – עוד יין אדום מעולה, שהאב עושה, המורכב אף הוא מאותם הזנים עם תוספת של זן הטריקנדרה. ענבים מאזור קצת שונה מהזן הקודם שציינתי שנשמר במשך שנה בחביות עץ אלון. יין עוצמתי  מאוד, מרוכז עם יכולת התיישנות ארוכה. יין בעל חומציות ורעננות יוצאי דופן, העשוי מענבים הנטועים על אדמות ציפחה באזור אסטרמוז, יין שהתיישן בחביות עץ אלון צרפתי ופורטוגלי במשך יותר משנה. מאוד מומלץ, בעיקר למי שרוצה להמתין ולשתות יין פורטוגלי מתיישן לתפארת.

250 שקל

Alento Branco – עברנו ליינות של יקב מונטה ברנקו. יין העשוי מענבים לבנים, מאזור שאדמתו היא אדמת גיר, הנחשבת לאחד מסוגי הקרקע האיכותיים ביותר לגידול ענבי יין. יין לבן, מאוד איכותי, בעיקר מענבי ארינטו, עם עוד זנים שאינם מוכרים לי כגון: אנטאו ואז, רופיירו ואסגנה קאו. מה שחשוב היא התוצאה – יין לבן נהדר, ששהה כמחצית השנה בחביות עץ. חוויה אמיתית.

הייננית אינז קפאו והיינות. צילום: יונתן לבני

84 שקל

Alento Rose – יין רוזה מצוין, לאוהבי רוזה, המורכב מענבי ארגונז וטוריגה נסיונאל. טעם נהדר של דובדבנים ורודים ומעט פטל אדום נעים, עם תחושה וריח של אוכמניות, פטל ואפילו קסיס. יין עדין וטעים.

84 שקל

Alento Reserva Branco 2025 – יין לבן מהמם – ואינני נוהג להשתמש במושג זה – כפי שרבים משתמשים בו, גם שאין זה כך. היין עשוי מענבי ארינטו ואנטאו ואז’ לבנים, שצמחו באדמה סלעית קשה, שנוצרה תחת לחץ חום גבוה, על אדמות צפחה שאפשרו לשורשים לחדור עמוק לתוך האדמה. היין שהה בחביות משך שבעה חודשים ואז שנה בבקבוק. יין לבן  מאוד ייחודי, טעים ונעים לשתייה כשהוא מצונן היטב. בארץ עדיין מוכרים את היין של שנת 2023. לא להחמיץ!

120 שקל

Alento Reserva Tinto – ענבים של היקב, שגדלו גם כן באדמת צפחה, שהיא אדמת סלע עשירה במינרלים. היין מורכב מענבי ארגונז, אליקנטה בושה, טוריגה נסיונל ומעט ענבי סירה. יין אדום עשיר ומורכב בטעמיו, ששהה להתיישנות של כשנה בחביות עץ. טעמי פירות בשלים ביותר ומלאי תבלינים שונים, התורמים עמקות ליין. יין איכותי ביותר שמאוד מאפיין את היינות הפורטוגלים האדומים.

132 שקל

Monte Branco 2021 – זהו היין הנחשב על ידי רבים כטוב ביינות היקב. הוא מורכב גם כן מענבי אליקנטה בושה, ארגונאז וטריקנדרה, הטובים של היקב. יין מאוד עמוק בטעמיו, ששהה 15 חודשים בחביות עץ ועוד שנתיים בבקבוק. אם אתם רוצים, לאחר שלמדתם להבין ולהכיר את טעמי היינות הייחודיים המיוצרים בפורטוגל, להעשיר את הניסיון ביין ייחודי – זהו היין שאני ממליץ לשתותו. הוא פשוט חגיגה של יין פורטוגלי. יקר אבל מיוחד.

337 שקל


אייל מרמרלשטיין, טשרניחובסקי 6 תל אביב,

טלפון – 050-3100744

ובחנות היין – 03-6208729

 

Be the first to comment

Leave a Reply

כתובת האימייל שלך לא תפורסם


*