מ”מ רשות התחרות בוועדת הכלכלה: בודקים את המעמד המונופוליסטי של ויסוצקי ושל וולט 

לדברי עו"ד מיכל כהן, החקירה היא רק בראשיתה ומתפתחת לפי הממצאים. כהן דחתה פרסומים לפיהם החקירה לא הניבה דבר

יו"ר ועדת הכלכלה, מיכאל ביטון. צילום: הכנסת

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח”כ מיכאל ביטון, התכנסה ביום ב’ השבוע לדיון מיוחד שעסק ביישום חוק התחרות הכלכלית. היו”ר ביטון פתח ואמר כי הוועדה תעסוק במי שאמור לוודא שיש תחרות בישראל, להילחם ביוקר המחייה ולמנוע ממנופולים לפגוע בצרכן. הוא אף הזכיר כי ב-2018 אושרו תיקוני חקיקה שביקשה הרשות, שנועדו להרחיב סמכויותיה ולהעלות את תקרת סכום העיצום הכספי שהיא יכולה להטיל על מפרי חוק ל-100 מיליון שקלים, וביקש נתונים בעניין.

ממלאת מקום הממונה על רשות התחרות, עו”ד מיכל כהן, אמרה כי יש הרתעה וכי החברות חוששות לפגוש ברשות התחרות. עם זאת היא הודתה כי העבודה היא עוד רבה, והוסיפה: “אנחנו עובדים בימים האלה על תיקים רבים נוספים ולא על כולם אפשר לפרט, בוודאי לא תיקים שבאכיפה פלילית. אנחנו בודקים את המעמד המונופוליסטי של ויסוצקי, בודקים את וולט ואת הפרת חוקי תחרות של יבואן לגו. הדברים מתפתחים עם הזמן. אני שומעת את הביקורת הרבה שנמתחת על הרשות והיא במידה רבה עושה עוול. מדובר בעובדים מהטובים בתחומם שקמים כל בוקר ורואים את הצרכן לנגד עיניהם ובאים לרשות לעשות את תפקידם. אין לנו פתרונות קסם”.

על כך אמר היו”ר ביטון: “האחריות היא של מנהלים ויושבי ראש, ואם אין רוח וחזון ומנהיגות מה יעשו העובדים. את העובדים שלך אנחנו מעריכים אבל רוצים שיתנו להם כוח לפרוץ גבולות ולעבוד. ביקשתם ב-2018 סמכויות להכריז מונופולים וקיבלתם, אבל עד היום לא הוכרז אף מונופול מאז השינוי הזה. לפי המסמך שלכם יש רק 50 מונופולים, אז לא להסיט את העניין לעובדים. הוועדה יודעת לדאוג לעובדים ולכבד אותם”.

באשר לחקירת הקמעונאיות וספקיות המזון, אמרה עו”ד כהן כי מנהלות שתי חקירות עם מספר רב של נחקרים ונתפסו חומרי חקירה רבים. החקירה היא רק בראשיתה ומתפתחת לפי הממצאים. כהן דחתה פרסומים לפיהם החקירה לא הניבה דבר.

ח”כ מרגי התייחס לענף המזון והבשר, ואמר כי יודעים שיש בהם ריכוזיות, ושאל האם נעשה מחקר שבדק למה ישראל יקרה ויבדוק את פערי התיווך, והאם הרשות ביקשה מהמחוקק סמכויות ולא קיבלה. היו”ר ביטון אף ציין כי הרשות הוציאה מסמך שממנו עלה שרשתות המזון הן לא הבעיה במחירי הפירות והירקות. עו”ד כהן הגיבה ואמרה כי הרשות לא אמרה שאין בעיה ברשתות המזון, אלא עשתה מחקר שמצא שהפחתת מחירי פירות וירקות תתגלגל לצרכן וכי הבעיה היא יותר בחוליית הספקים. באשר לבשר אמר עו”ד כהן, כי הכרזה על מונופול לא תשנה את המעמד של החברה.

היו”ר ביטון התעקש ושאל האם יש בבשר קרטל או מונופול ולמה לא הוכרז מונופול, וכהן השיבה כי היא לא יודעת אם יש קרטל וכי יש שתי חברות גדולות בענף. ח”כ מרגי אמר כי הציפיה של חברי הכנסת מהרשות היא לדעת איפה יש חורים בחקיקה ולבקש מהכנסת לסתום אותם. כהן השיבה כי היא סבורה שהרפורמה בייבוא צריכה לחול גם על הבשר.

ח”כ אורי מקלב אמר כי ב-2003 הממונה הכריז על עלית כמונופול בתחום הקפה השחור וב-2007 בית המשפט ביטל את ההכרזה ואמר לרשות לבוא מוכנים יותר בפעם הבאה. לדבריו, מאז ועד היום לא נעשה שום דבר ומחיר הקפה ב-15 השנים האחרונות הוכפל, בעוד שבקפה נמס, שם יש תחרות, הייתה עלייה של כ-20%. על כך אמר היו”ר ביטון: “אתה מתאר מציאות עגומה והעגלה נוסעת אין עצור. עד היום לא קיבלתי פנייה לא מדיפלומט, לא מיוניליוור, לא מאסם ולא משטראוס. אני מחפש את הלוביסטים שלהם. אף אחד מהם לא פנה אלי כי זה לא מדגדג להם. שמים אותם שלושה חודשים בכלא, הם חוזרים ומגדילים להם את השכר, לארגון יש רווחים והכל טוב”.

עוד ביקש היו”ר ביטון לדעת מה היו סכומי העיצומים הכספיים שנתנה הרשות, וגילה כי הסכום המרבי היה רק 45 מיליון שקלים והוא ניתן עוד לפני התיקון שאפשר העלאה ל-100 מיליון. עו”ד כהן אמרה בהקשר זה כי המקסימום הוא 8% מהמחזור, וכי במקרה הצורך הרשות בהחלט תטיל את העיצום המרבי.

מנכ”לית לובי 99, עו”ד לינור דויטש, אמרה כי “בשנים אחרונות הייתה מדיניות רופסת שנתנה לתאגידים לעשות מה שהם רוצים. איפה הגדולים? איפה הבנקים? מונופול הגז? שסטוביץ ודיפלומט? כבר שנתיים אנחנו רודפים שיכריזו עליהם כמונופול. בלי שתהייה הכרזה אין אפשרות ללכת לבית משפט ולקבל הגנה. כשרשות התחרות נמנעת מהכרזה על מונופולים היא מסרסת את הטיפול בשוק”.

נשיא איגוד לשכות המסחר, עו”ד אוריאל לין, אמר כי רשות התחרות מטפלת במגזר העסקי פה ושם ולא מטפללת בגוש של מונופולים עצום שבבעלות המדינה, כמו נמלי הים”. עו”ד כהן אמרה בתגובה כי הרשות הכריזה על נמל אשדוד כמונופול והטילה עליו עיצום כספי.

סמנכ”לית משרד הכלכלה והתעשייה, מיכל פינק, הגיבה גם היא לטענות שנשמעו בדיון, ואמרה כי המשרד לוקח לתשומת ליבו את יוקר המחייה כסוגיה משמעותית, ומנכ”ל המשרד מוביל ועדה שעוסקת בימים אלה בפערי התיווך.

היו”ר ביטון סיכם את הדיון ואמר: “בעוד חצי שנה נזמן את הממונה הקבוע, שיציג לנו תוצאות ומעשים – כמה חקירות, כמה עיצומים. היינו קשוחים עם ממלאת מקום, חלק מזה בגלל העבר, אבל כשמקשיבים לדברים שלך מרגישים רוח חדשה מנשבת ברשות התחרות.. נזמן את מנכ”ל משרד הכלכלה והשרה, שיציגו לנו את התוכנית שלהם להגברת תחרות והורדת יוקר מחייה. אם תביאו תיקוני חקיקה נגבה אתכם וניתן עדיפות לכך. אני מתפלא על האוצר שלא מתקצב אתכם כראוי ומצפה שהחשיפות הבאות יבואו מרשות התחרות”.

ביום שני הקרוב, 27 בדצמבר, תדון הוועדה בדוח אובדן המזון של ארגון לקט ישראל, על מנת למצוא דרכים להקטין את אובדן המזון.

Be the first to comment

Leave a Reply

כתובת האימייל שלך לא תפורסם


*