לאפות באהבה בלי לוותר על הבריאות / מאת יעל דרור

בשבילי אפייה היא דרך להראות אהבה. יש דברים שאי אפשר להתעלם מהם, כמו ריח של מאפה חם וטרי שכרגע יצא מהתנור, עוגייה מבצק פריך או מאפה מלוח שמתפוצץ בפה כבר בביס הראשון. לרגל יום המשפחה אספר כיצד נוכל ליהנות ממאפים עם ערך תזונתי משופר בלי לוותר על הטעם והמרקם

מקלות שוקולד - אפייה עם נטורינה של שמרית. צילום: אמיר מנחם
דיאטנית קלינית יעל דרור. צילום: יעל דרור
דיאטנית קלינית קלינית ופיזיולוגית M.Sc יעל דרור. צילום: יעל דרור

נעים להכיר, שמי יעל ואני דיאטנית ואמא לשלושה ילדים שלא מוכנה לוותר על ההנאה שבאוכל. אני מאמינה שהסוד בחיים הוא לשמור על איזונים וכך אפשר לשלב גם דברים שאוהבים בלי להרגיש שאנחנו חוטאים או הורסים את הבריאות.

בשבילי אפייה היא דרך להראות אהבה. ההנאה שבאפייה היא הרבה מעבר לטעם, לריח ולעבודה הכרוכה בה. עוד מגיל צעיר אני זוכרת איך עיסוק בחומרי מזון, לישה של בצק והכנת מאפים גרמו לי לשמחה ולהנאה. אני זוכרת איך המוצר הנפוץ ביותר לאפייה ביתית היה חבילות המרגרינה המלבניות שהיו יושבות ומחכות במקרר למתכונים שהוצאתי מספרי הבישול. זוכרים את הספר “עוגה לכל עת”? זה היה הכוכב אצלנו בבית, טרום תקופת האינטרנט.

עם השנים, כאשר בחרתי לצאת ללימודי תזונה ורכשתי ידע בתחום, הבנתי עד כמה השימוש במרגרינה איננו מומלץ לבריאות. סוג זה של שומן נקרא “שומן טרנס” ומחקרים לאורך השנים הראו כי הוא מעלה סיכון למחלות לב וכלי דם, מעודד השמנה בטנית ופוגע במישורים בריאותיים נוספים. לכן היה לי קושי לעבוד עם מתכונים שמופיעה בהם ההנחיה להשתמש במרגרינה.

לאורך השנים ניסיתי הרבה חלופות כדי למצוא דרכי אפיה יותר בריאות ותחליף ראוי למרגרינה. לא פעם ניסיתי להחליף את המרגרינה בסוגים שונים של שמן נוזל. זה יצא סביר, אך עדין לא כמו מוצר המקור. חיפשתי פתרון אמיתי לאפיה בריאה ללא שומן טרנס אך בלי להתפשר על הטעם. ואז שמעתי על נטורינה. מודה שלא הכרתי. חייתי בשנים האחרונות בארה”ב וכאשר חזרתי לארץ, שמחתי לגלות שיש כמה חידושים בריאים בתחום המזון והאפייה.

כדי להבין יותר טוב במה מדובר ואיך בדיוק זה נחשב יותר בריא ממרגרינה, יצרתי קשר עם טכנולוג המזון של חברת שמרית. וזה מה שלמדתי על הנטורינה: מדובר מוצר חדש יחסית בנוף המזון הישראלי, שמקבל הרבה פידבקים טובים מקהל האופים הביתיים. המטרה הייתה לפתח מוצר שיהיה תחליף בריא למרגרינה המסורתית בלי לשנות את התכונות הבסיסיות בעת השימוש. היה לי מאוד חשוב להבין מה הייחוד שלה ולמה היא נחשבת ליותר בריאה. התשובה מאוד פשוטה, הנטורינה עשירה בשמן קוקוס (32%) המכיל חומצות שומן רווי קצרות שרשרת, שנחשבות בריאות מבחינת מסלול מטבוליזם השומן בגוף. המוצר כולו מכיל 79% שומן, כאשר מקורות השומן הם ללא שומן מוקשה וללא חומר משמר.

אפייה עם נטורינה של שמרית. צילום: קרן אגם

אז מה היתרון? שילוב של ערכים תזונתיים גבוהים, מוצר יציב מאד לשימוש עם טעם ניטרלי שלא פוגע בטעם המקורי של המוצר (אין שאריות של טעם קוקוס), מתאים לשומרי כשרות ורגישים לחלב ומאפשר להכין מגוון גדול של מאכלים פרווה וללא חשש לנוכחות שומן טרנס שכאמור מסוכן לבריאות.

במה אפשר להשתמש בנטורינה? האמת, כמעט בהכל. כל המאפים והמאכלים בהם מופיע במתכון מרגרינה או חמאה, יכולים לקבל היום טוויסט של בריאות בעת שילוב הנטורינה. למשל, עוגות, עוגיות, בצק פריך, בורקסים, מלאווח, ג’חנון ועוד. כמובן חשוב לזכור שהמלצות הבריאות כיום בתפריט יומי מאוזן מדברות על שילוב של עד 7% שומן רווי מסך הקלוריות היומיות, אז אפשר ליהנות, אך במידה. שימוש בנטורינה בעת הכנת מאפה הוא דרך נהדרת ליהנות מהטעם של המאפים בלי לחשוש מנוכחות שומן טרנס.

מילה אישית לסיכום. אני דיאטנית וגם אמא. אני אוהבת לאפות ובני המשפחה אוהבים לאכול את המאפים שאני מכינה כך שזהו שילוב מנצח. כדי שההנאה הזו תהיה בריאה חשוב להקפיד על המרכיבים שמכניסים לעיסת הבצק וגם חשוב כמובן להקפיד על הכמות שאוכלים. נסו בפעם הבאה שאתם אופים להחליף את אותה כמות של מרגרינה או חמאה בנטורינה ובדקו האם היא מעניקה לכם את האפשרות ליהנות מאותו מאפה באותו טעם ובאותו מרקם. הילדים שלי הם השופטים הכי מחמירים שלי, הרבה יותר מכל “שף שופט” בתוכנית טלוויזיה, אז אני שמחה לומר שאת המבחן שלהם זה עבר.


הכותבת הנה יועצת מקצועית של חברת שמרית.

Be the first to comment

Leave a Reply

כתובת האימייל שלך לא תפורסם


*