
חברות ש.ר בית האופה והמאפיה של שולי מאזור, העוסקות בתעשיית המזון (מפעל לייצור פיתות, מפעל לייצור מאפים ובית ממכר למאפים) הגישו עתירה כנגד משרד הבריאות – שירות המזון הארצי לביטול ההחלטה על עיכוב של יותר מחודש וחצי של שחרור טובין מיובאים מסוג חמצן דו חנקני שהן מייבאות.
בעתירה מצוין כי העותרות מייבאות הן עבור שימוש עצמי וכן משווקות מכלי חמצן דו חנקני לתעשיית המזון, וכי חמצן דו חנקני ידוע בציבור גם כ”גז קצפות” שכן הוא משמש בעניינו במכשירים ליצירת קצפת בתעשיית המזון. הטובין משמשים גם בעולם הרפואה למטרות הרדמה, שיכוך כאב וטשטוש, אך העותרות אינן עוסקות בתחום זה ואינן משווקות את הטובין לתעשיית הרפואה.
לדברי העותרות מדובר בהתנהלות פסולה ושערורייתית מצד שירות המזון הארצי במשרד הבריאות, התנהלות חריגה במודע ובאופן אקטיבי אשר פגעה קשות בקשרים המסחריים שלהן עם לקוחותיהן, ללא כל הצדקה, וללא שתעלה כל טענה ביחס לחוקיות הייבוא.
בעתירה שהוגשה לבית המשפט המחוזי בירושלים נטען כי משך החל מסוף חודש פברואר כלל הטובין של העותרו עלו ל”מדגם אקראי” ולא שוחררו באופן מיידי לאחר המצאת האישורים והמסמכים הנדרשים, ללא כל סיבה נראית לעין.
שירות המזון נאמר בעתירה החל לדרוש מהעותרות מסמכים ב”שיטת הסלמי” לא בפעם אחת כפי שראוי זה בזמן שהשירות יודע היטב איזה מסמכים דרושים לו, ואולם הוא דורש מסמך, מקבל אותו, ממתין מספר ימים ולאחר מכן דורש מסמך נוסף, מקבל אותו וחוזר חלילה, וזאת בידיעה ברורה כי עיכוב המשלוחים גורם להן לנזקים רבים.
שיא ההתנהלות הגיע לקיצוניות בסוף חודש פברואר, עת הטובין מעוכבים במכולות, כאשר מעבר לסחבת אינסופית ועיכוב בלתי סביר בהתחלת הטיפול בתיקים, החל שירות המזון להערים קשיים ולהעלות דרישות קיצוניות ובלתי סבירות למידע ולמסמכים שאין בסמכותו לדרוש.
כך דורש שירות המזון מהעותרות באופן בלתי חוקי מידע על לקוחותיהן וזאת בעקיפין כאשר הוא דורש דוחות רואה חשבון על שיווק מוצרי הקצפת בחצי השנה האחרונה כולל אחוז השימוש בגז. בנוסף היתר אחסון רעלים כאשר אין המדובר ברעל אלא בתוסף מזון.לדברי העותרות הן אינן יכולות למלא אחר דרישות לא חוקיות אלה כאשר שירות המזון ממשיך בעיכוב הטובין כל עוד הן לא תיעתרנה לדרישותיו המופרכות ומכאן עתירה בהולה זו עקב החשש מקריסתן הכלכלית.
לדברי העותרות נגרמים להן נזקים כלכליים העומדים כבר עתה על סך של 140אלף שקל (אחסנה ואי השבת מכולות לחברת השילוח) ובתוספת הערבויות שהופקדו מדובר בסך של 190 אלף שקל. בעתירה נאמר כי ככל שלא ישוחרר המשלוח המעוכב בניגוד לדין, הרי שנזקי העותרות ינסקו לסך של מאות אלפי שקלים וזאת בתוך חודש בלבד, דבר שיוביל לקריסתן הכלכלית.
עוד נטען בעתירה כי העותרות עמדו בכל התנאים הדרושים לשחרור הסחורה ואולם התנהלות שירות המזון הארצי שהינה שרירותית בלתי סבירה ובלתי מידתית פוגעת באינטרס ההסתמכות שלהן ובזכויות היסוד שלהן לרבות חופש העיסוק והזכות לקניין. לדברי העותרות הן ביצעו את כל שנדרש מהן בהתאם לנוהל ייבוא מזון רגיל החל על הטובין נשוא עתירתן ומשכך יש לפעול בהתאם לנוהל זה ולהורות על שחרור מיידי של הטובין.
תגובת משרד הבריאות לא התקבלה עד כה.
Leave a Reply