
לבית המשפט המחוזי הוגשה עתירה לביטול החלטת עיריית רעננה לפיה במסגרת המכרז להפעלת מסעדת “סשה” בספורטק, הממוקמת בשכונת נווה זמר בעיר, תפעל המסעדה בכל ימות השבוע ללא תעודת כשרות מהרבנות הראשית. זאת לאחר שבמשך שבע שנות פעילותה של המסעדה ועד היום היא לא פעלה בשבת, נשאה תעודת כשרות, ובכך שירתה את ציבור שומרי הכשרות והשבת ברענה והסביבה, הנפגעים מהחלטתה האמורה של העירייה.
בעתירה נאמר כי תחילה פורסם מכרז בו נקבע כי על הזכיין להפעיל את המסעדה כתמול שלשום אך ורק בימים שני-חמישי בשעות 14:00-22:00 וכי עליו לשמור על הכשרות באישור הרבנות. ואולם חרף השלבים המנתקדמים שבהם נערכו שלבי המכרז האמור שאליו הוגשו הצעות, החליטה העירייה משיקולים זרים שהם פוליטיים, כטענת העותרים: ליאת פנחסוב, הזכיינית הקודמת להפעלת המסעדה בשבע השנים האחרונות מיום היווסדה של המסעדה, ועמותת “שווים ברעננה“, לבטל את המכרז הקודם ובמקומו לפרסם מכרז חדש שתנאיו שונים בתכלית השינוי.
זאת, בין היתר בעצם החובה של הזכיין לפתוח את המסעדה בשבתות ובחגי ישראל ללא תעודת כשרות, ובנוסף להפעיל במקום נקודת מכירה ניידת כדוגמת פודטראק בימים א’-ו’ ועד שעתיים לפני כניסת השבת.
לטענת העותרות, מדובר בהחלטה פוליטית מובהקת המופיעה בהסכם הקואלציוני שבין סיעת חיים ברעננה בראשות ראש העיר חיים ברוידא לבין סיעת הרוב הדמוקרטי ברעננה מחודש מאי אשתקד לפיה: “בקפה סשה (בעניינו) ובקפה הפארק, תתנה העירייה את הזיכיון בהפעלת העסק גם בשבת וסופי שבוע”.
לדברי העותרת, ליאת פנחסוב, שנאלצה לסגור את המסעדה בסוף חודש ספטמבר אשתקד בהשפעת מלחמת חרבות ברזל, ההחלטה על פתיחת המסעדה בשבת וללא תעודת כשרות פוגעת בזכויות היסוד שלה ובזכות הקניין, וכי לעירייה אין סמכות לפגוע בסטטוס קוו ההיסטורי המחייב את רשויות המדינה ובכללן רשויות מקומיות לשמור על כשרות במסעדות שבבעלותן ושלא להפעילן בשבת.
לדבריה, החלטת העירייה מונעת ממנה להמשיך בעיסוקה כמפעילת המסעדה שבה עסקה במשך שבע שנים רצופות, ושינוי תנאי המכרז המחייב את פתיחת המסעדה בשבת וללא כשרות, מהווה הגבלה בלתי סבירה על חופש העיסוק שלה ומפלה אותה לרעה ביחס למתמודדים אחרים במכרז, שכן היא אינה יכולה להתמודד בתנאים החדשים בשל אמונתה כשומרת מסורת שלא עובדת ולא מעסיקה אחרים בשבת.
אשר על כן מתבקש ביהמ”ש לבטל את החלטת העירייה להפעלתה של מסעדת “סשה” שבבעלותה בשבת וללא תעודת כשרות של הרבנות המקומית, מכרז בו זכתה חברת עלמה הדיבור שבבעלות קפה לנדוור, וכן להורות לעירייה לפרסם מכרז חדש המאפשר את הפעלת המסעדה בהתאם לסטטוס-קוו הקיים בענייני דת ומדינה.
תגובת עיריית רעננה:
ברעננה חיים בכפיפה אחת ומתוך ערבות הדדית דתיים וחילוניים, במרקם אוכלוסין מגוון סובלני ומכבד, המהווה מודל לרשויות אחרות.
בעיר מתקיימות פעילויות שונות לכל אורך השבוע בהתאמה לקהלי היעד השונים, על מנת שכל אחת ואחד מתושבי העיר יוכל לקיים את אמונתו ואורח החיים המתאים לו מבלי לפגוע באחר, וליהנות מזמן איכות בשעות בפנאי.
הרוב המכריע, מעל 90% מעסקי המזון, הפאבים ובתי הקפה בעיר הינם כשרים וסגורים בשבת, ובמקביל מוענקים פתרונות תרבות והסעדה גם לקהל החילוני בעיר.
לעניין בית הקפה המדובר, הסכם ההתקשרות עם בעלת המסעדה בוצע כדין, ואף הוארך באישור מועצת העיר. עם תום תקופת ההתקשרות, יצאה העירייה למכרז חדש כמקובל. העתירה התקבלה במשרדי העירייה ואנו נגיב כמקובל בבית המשפט.
Leave a Reply