שתי בקשות לגילוי מסמכים בעקבות החלטת רשות התחרות להטיל עיצום כספי בסך של 111.3 מיליון שקל על קבוצת שטראוס, הוגשו על ידי אורן ראול דה לנגה ו-דורון ויסבורד המחזיקים במניות של מניות שטראוס גרופ.
בבקשות שהוגשו לביהמ”ש המחוזי בת”א נאמר כי שטראוס גרופ התקשרה בהסכם לרכישת שליטה (51%) בחברת משק ויילר שאת מוצריה היא משווקת זה זמן מה. שטראוס פנתה לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור למיזוג בין החברות, אך הרשות דחתה את הבקשה בנימוק לפיו המיזוג צפוי לפגוע בתחרות.
כפי שהתברר לרשות התחרות ועל אף הוראות הדין הקוגנטיות האוסרות על ביצוע המיזוג טרם קבלת אישור הרשות לעסקה, פעלה שטראוס גרופ לביצוע המיזוג עוד לפני שניתן אישור מצד המאסדר (רשות התחרות). בגין כך החליטה רשות התחרות על הטלת עיצום כספי על החברה בסך של 111,331,200 שקל ועל כל אחד מנושאי המשרה לשעבר בסך של 601,187 שקל.
לדברי המבקשים, נושאי המשרה בחברה הפרו את דיני התחרות, וכן מדובר בכשל כרוני מצד דירקטוריון החברה במילוי חובות הפיקוח המוטלות עליו ואכיפת דיני התחרות בקרב החברה ואנשיה. לטענתם, נפלו כשלים חמורים בהתנהלות החברה, ועל פני הדברים נפלו כשלים חמורים בהתנהלותם של נושאי המשרה בחברה בעטיים נגרמו כבר כעת ועוד יוסיפו להיגרם, נזקים ניכרים לחברה.
בבקשות נאמר כי אין המדובר במקרה בודד או ראשון של הפרת דיני התחרות על ידי שטראוס, וכי בחודש אוגוסט הודיעה הממונה על הכוונה להגיש כתב אישום כנגד החברה, מנכ”לה וסמנכ”ל הכספים, בשל הפרה של דיני התחרות שעניינה בתיאום מחירים אסור, וניסיון להגיע להסדר כובל להעלאת מחירים.
בית המשפט מתבקש להורות לשטראוס גרופ למסור לעיון המבקשים את כל המידע והמסמכים הרלוונטיים לאירועים נשוא בקשת הגילוי, על מנת שניתן יהא לבחון באופן מושכל האם יש מקום לנקוט בהליך נגזר כנגד נושאי משרה בחברה, לצורך הטבת נזקיה.
משק ויילר הוקם בשנת 1994 והוא עוסק בייצור טופו. החברה היא יצרנית הטופו הגדולה והמשמעותית בישראל. בשנת 2020 אושר מיזוגו עם קבוצת יבנה מוצרי מזון אגש”ח לייצור פירות וירקות מוחמצים.
בדוח הכספי בגין הרבעון השני של שנת 2021 פרסמה שטראוס גרופ לראשונה כי היא חתמה על הסכם לרכישת השליטה (51%) במשק ויילר. ואולם בסוף חודש פברואר 2022 הודיעה רשות התחרות על התנגדותה למיזוג בין שטראוס למשק ויילר בשל החששות התחרותיים בענפי הטופו והמשקאות הצמחיים המצוננים הטריים (PLANT BASED), והחשש לפגיעה משמעותית בתחרות בענף זה העלולה להוביל לעלית מחירים ולצמצום מגוון האפשרויות המוצע לצרכנים.
לדברי שטראוס, היא דוחה בתוקף את החלטת רשות התחרות להשית עליה עיצום כספי ומשוכנעת כי לא נפל רבב בהתנהלותה ובהתנהלות נושאי המשרה בה לשעבר. שטראוס מציינת כי בכוונתה להגיש ערר על קביעת הממונה, וכי היא סמוכה ובטוחה כי עמדתה תתקבל במלואה בערכאות המשפטיות.
לטענת המבקשים שטראוס עשתה דין לעצמה והפרה ברגל גסה את סעיף 19 לחוק התחרות הכלכלית האוסר על מיזוג חברות בטרם ניתנה תחילה הודעת מיזוג ונתקבלה הסכמת הממונה למיזוג המבוקש. זאת לדבריהם קל וחומר כאשר שטראוס כבר הפרה בעבר את דיני התחרות ומוטלות עליה מגבלות שונות מחמת היותה מונופולין מוכרז בתחום מעדני החלב מזה למעלה מ-20 שנה.
בבקשות נאמר כי התמונה העולה לפיכך היא של הפרות חמורות של דיני התחרות בחברה משך תקופה ממושכת הנעשות ביודעין על ידי נושאי משרה בכירים בחברה, ומבלי שדהדירקטוריון פועל כנדרש ונוקט באמצעים כדי לשמור על הציות לחוק בחברה.
לדברי המבקשים מדובר במקרה ברור של כשל ממושך בפיקוח שבעטיו עומדות לחברה עילות תביעה כבדות משקל כנגד נושאי המשרה בה, וכי בקשתם זו לגילוי ולעיון במסמכים נועדה למצות את זכויותיה של החברה ולנקוט בהליכים משפטיים מתאימים כנגד נושאי המשרה בה.
תגובת שטראוס:
“מדובר בהחלטה תמוהה ופופוליסטית, הן בנימוקיה והן בגובה הקנס חסר הפרופורציות והחברה דוחה בתקיפות את החלטת רשות התחרות. החברה ובכיריה שהוזכרו בהחלטה התנהלו כמצופה מנושאי משרה בחברה ציבורית מובילה ועל פי כל כללי המנהל התקין ובליווי משפטי, החברה משוכנעת כי אין ולא נפל רבב בהתנהלותה. החברה תגיש ערר ואין לנו ספק כי עמדת החברה תתקבל בערכאות המשפטיות״.
Leave a Reply