בדיון שהתקיים בבג”ץ השבוע בעתירות בעניין כרטיסי המזון, או כפי שכונה – “כרטיסי המזון של דרעי”, שהגישו עמותת חדו”ש – לחופש דת ושוויון והתנועה לאיכות השלטון, הוחלט על קבלת המתווה שהציעה המדינה בחודש אוקטובר, אשר עונה על חלק ניכר מדרישות העתירה ומקובל על המועצה הלאומית לביטחון תזונתי ועל קואליציית הארגונים לביטחון תזונתי. המתווה כולל העברה של כ-90 מיליון שקל למיזם לביטחון תזונתי ובכלל זה 30 מיליון שקל ייעודיים לחברה הערבית, לטיפול וסיוע מתמשכים במי שאכן סובלים מהעדר ביטחון תזונתי. שאר הסכום שנותר לחלוקה יחולק ככרטיסי מזון, לפי קריטריונים שוויוניים למקבלי הנחות בארנונה ולמקבלי הבטחת הכנסה. כן הוצג במתווה החדש, כי כל סכום שייועד למטרה זו מ-2025 ואילך, יועבר באמצעות משרד הרווחה לפי קריטריונים של ביטחון תזונתי בלבד.
הדיון התקיים בפני השופטים דפנה ברק-ארז, דוד מינץ ויעל וילנר. את עמותת חדו”ש ייצגה עו”ד ד”ר יפעת סולל, סמנכ”ל ויועצת משפטית של חדו”ש.
במהלך הדיון הדגישה עו”ד סולל את החשיבות בכך שהממשלה לא תנצל את העובדה שהתקציב לא חולק עד סוף השנה, כדי לצמצמו עוד יותר וכי תעביר את התקציב במלואו למטרה המיועדת – קידום הביטחון התזונתי.
השופטת דפנה ברק-ארז אמרה במהלך הדיון, כי היא מברכת על התהליך הראוי שהתקיים ומקווה שהפסיקה תסייע בקידום הביטחון התזונתי.
עו”ד ד”ר יפעת סולל: “מדובר בהישג גדול של הכפלת המיזם לביטחון תזונתי. לא ‘מתנות לחג’ על שם דרעי, אלא שינוי משמעותי של חייהן של כ-30 אלף משפחות שאכן יזכו לביטחון תזונתי באמצעות תמיכה חודשית, קבלת ארגזי פירות וירוקות וסיוע בניהול ענייניהם הכלכליים. כולי תקוה שהסכום שהתווסף למיזם לביטחון תזונתי בעקבות העתירה יכנס לבסיס התקציב ויתן מענה אמיתי גם לשנים הבאות”.
עתירת חדו”ש הוגשה בספטמבר 2023, לאחר שוועדת הכספים אישרה להעביר 400 מיליון שקל לחלוקה מיידית – ו-600 מיליון ב-2024 – באמצעות כרטיסים מגנטיים, כחלק מההסכמים הקואליציוניים, תחת סעיף שנשא כותרת “ביטחון תזונתי”, למרות שכפי שנטען בעתירת חדו”ש, כל הגורמים המקצועיים מצביעים על כך שחלוקת כרטיסי מזון פעם או פעמיים בשנה אינה מקדמת ביטחון תזונתי. בעתירת חדו”ש נטען עוד, כי ההחלטה לחלק את הכרטיסים דרך משרד הפנים והקריטריונים שהנחו את המדינה לחלוקת הכרטיסים מפלים לטובה את הציבור החרדי וכי הקריטריון העיקרי שנקבע לקבלת כרטיסי המזון: זכאות של 70% הנחה בארנונה, אינו רלבנטי לסוגיית הביטחון התזונתי והוא נבחר רק משום שהוא מקנה הנחות בעיקר למשפחות חרדיות, אשר אמנם הכנסתן נמוכה, אך ככלל אינן סובלות מאי-ביטחון תזונתי.
בג”ץ הוציא צו ביניים שמנע את החלוקה לשנת 2024 ודרש מהמדינה להציג קריטריונים מתוקנים, שיתקנו את האפלייה שבקריטריונים שעמדו בבסיס החלוקה ב-2023. למרות הצורך של רבים הסובלים מהעדר ביטחון תזונתי, המדינה הודיעה במשך שנה שלמה, שלא הספיקה להציג מתווה חלופי. במהלך שנה זו גם קוצץ הסכום המיועד והועמד על 300 מיליון שקל נוספים בלבד. כאמור, בחודש אוקטובר האחרון הוצע מתווה הפשרה של המדינה.
Leave a Reply