שופרסל הגישה לבית משפט השלום בראשל”צ ערעור על החלטת הממונה על הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן (אגף עיצומים כספיים) לחייבה בעיצום כספי בסך 1.2 מיליון שקל. ההחלטה ניתנה בהתבסס על שלוש ביקורות שבוצעו בתחילת חודש נובמבר 2023 בשלושה סניפי שופרסל: בבית שמש, בנימינה, ובמודיעין, במסגרתן אותרו הפרות של חוק הגנת הצרכן, שעניינן אי סימון מחירים וכיתוב מטעה (הצבת השלט: “חקלאות ישראלית”) על פריטי מזון.
לדברי שופרסל, אין ולא היה כל מקום להטיל מלכתחילה את העיצום הכספי ובטח שלא בסכום שנקבע, ועל כן על בית המשפט לבטל את סכום העיצום הכספי ולחלופין להמירו להתראה מנהלית, ולחילופי חילופין להפחית משמעותית את סכום העיצום הכספי.
שופרסל מציינת כי נאבקה באותם ימי המלחמה על מנת להמשיך ולפעול כעסק חיוני בשעת מלחמה ולהמשיך בהפעלת סניפיה תחת אש, כאשר מאות רבות מעובדיה בכל הדרגים גויסו למילואים או נעדרו מן העבודה עקב נסיבות הקשורות למלחמה.
לדעת שופרסל, עת שכזו אינה העת להפעלת מלוא כובד משקלה של הרשות המנהלית ואינה העת לדקדק על קצו של יוד, וכי עת שכזו היא העת למתינות, להבנת גודל השעה, להבנת מכלול הקשיים המוטלים על עסקים כדוגמתה.
עוד טוענת שופרסל, כי אין ולא ניתן היה להתעלם ממצב החירום ומהקשיים האובייקטיביים עימם היא התמודדה. כך למשל רשות התחרות הפנימה את גודל השעה והודיעה כי לא תאכוף את האיסור על סדרנות מוצרי ספקים גדולים בחנויות של קמעונאים גדולים הקבוע בחוק קידום התחרות בענפי המזון, ופטרה את העוסקים בענף המזון באופן מיידי וגורף מאחד האיסורים המרכזיים שבחוק המזון.
ואולם הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן בחרה בשיאה של המלחמה לאכוף הוראות חוק העוסקות בימי שגרה ובטח שאינן מותאמות למצב החירום ששרר במדינה, וחבל שבניגוד לרשויות מנהליות אחרות היא לא הפנימה שבחירום יש עדיפות בראש ובראשונה לקיומה של שרשרת אספקה, ובכל הכבוד להוראות החוק מושא ערעור זה – לא היה כלל מקום לאכיפתן בחירום.
שופרסל מצינת כי במחצית חודש אוקטובר 2023 פרסמה הרשות הנחייה מטעמה בדבר אי אכיפת הצגת מחירים על גבי מוצרים לאור המצב הביטחוני, ואולם פחות מחודש מפרוץ המלחמה ובעוד ההנחיה עומדת בתוקפה, ביצעו נציגי הרשות את הביקורות מושא הערעור הנדון בשלושה מסניפי שופרסל. לדעת שופרסל הטלת עיצומים כספיים בעת מלחמה ובעת שהיא אחראית בין היתר על רציפות אספקת המזון לחלק ניכר מאזרחי ישראל, היא החלטה שאינה סבירה ואינה מידתית ואף מנוגדת לחוש ההגינות הבסיסי ולכללי הצדק הטבעי.
לדברי שופרסל, אין מחלוקת כי במקרה של טעות אנוש או של זוטי דברים אין להטיל עיצום כספי ובטח שלא תוך הפעלת מלוא חומרת הדין כבעניינו.
אשר על כן יש להורות על ביטול העיצום הכספי ולחלופין להמירו להתראה מנהלית ולחילופי חילופין להפחית משמעותית את סכום העיצום הכספי.
תגובת הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן: “לחברה נתונה הזכות לערער על החלטת הרשות. הרשות בטוחה בממצאי הביקורת שערכה אצל העוסק ובהחלטתה כי חברת שופרסל הפרה את חוק הגנת הצרכן. לאור זאת הוטל עיצום כספי על החברה”.
Leave a Reply