שתי בקשות לאישור תביעות ייצוגיות הוגשו כנגד שופרסל. הבקשה האחת הוגשה לבית המשפט המחוזי בב”ש על ידי המועצה הישראלית לצרכנות, ובה נאמר כי היא נועדה בין היתר להיות פה לאנשים מהמוחלשים בחברה הישראלית, אלו האוספים מכלי משקה על מנת לקבל תמורתם את דמי הפיקדון (בדרך כלל 30 אגורות לכל מיכל משקה), וכן לציבור הצרכנים הפועלים לשם הגנת הסביבה.
לדברי המועצה הישראלית לצרכנות חוק הפיקדון על מכלי משקה קובע מפורשות כי כל בית עסק המוכר מכלי משקה חייב לקבל מיכל משקה ריק ולשלם למוסר את דמי הפיקדון בעדו. בנוסף נקבע בפסיקת בתי המשפט כי אין להגביל השבת מכלי משקה לשעות מסוימות, ואין להערים קשיים על המבקשים להשיב מכלי משקה בתמורה לדמי פיקדון.
ואולם , טוענים במועצה, התגלה למרבה הצער כי שופרסל, חברת הקמעונאות הגדולה ביותר בישראל המפעילה כ-300 סניפים ברחבי הארץ, באופן שיטתי ומכוון מפרה את הוראות חוק הפיקדון, ובכלל כך מסרבת לקבל מיכלי משקה וממילא להשיב כנגדן את דמי הפיקדון, מגבילה את ההשבה לשעות מסוימות, מסרבת לקבל מכלי משקה מעוכים, על אף שמצוין על גביהם כי הם חייבים בפיקדון, ומסרבת להשיב לצרכנים את סכום הפיקדון במזומן ומפיקה שובר / זיכוי.
בבקשה נאמר כי התקבלו במועצה הישראלית לצרכנות 1,786 תלונות נגד שופרסל על הפרת חוק הפיקדון, בשנים 2022-2024 בלבד. לדברי המועצה התלונות שהתקבלו מלמדות על הפרת שיטתית של הוראות החוק ב-252 סניפים של שופרסל.
המועצה מציינת כי אין בתלונות הללו כדי להקיף את מכלול הנפגעים או ללמד על כמות הנפגעים בפועל, שכן ידוע לה כי כמות הפונים להתלונן נמוכה ביותר ועומדת על אחוזים בודדים מסך כל הצרכנים שנפגעו מהפרת הדין.
לטענת המועצה, התגלה לה עוד כי באופן שיטתי ומכוון מונחים עובדים ומנהלים אצל שופרסל להודיע לפונים אליהם כי לא ניתן להחזיר מכלי משקה בסניפים, ואילו שופרסל כעניין של מדיניות ושיטתיות גם מנחה בסניפיה, בהן קיימת מכונת איסוף אוטומטית, שלא לקבל מכלי משקה לפיקדון באופן ידני גם במצב בהן המכונות תקולות ולא ניתן לעשות בהן שימוש, ויש להסביר ללקוח כי המכונה תתוקן בהקדם.
תגובת שופרסל: “שופרסל רואה חשיבות רבה בשמירה על איכות הסביבה ומיישמת את הוראות חוק הפיקדון, החברה אוספת מיליוני מיכלי משקה בשנה. בימים אלה החברה משקיעה מיליוני שקלים בהצבת עוד מאות מכונות מתקדמות לאיסוף בקבוקים, שיהפכו את פעולת המחזור לידידותית למשתמש. התביעה טרם התקבלה, ונגיב כמקובל בערכאות המתאימות”.
ייצוגית נוספת בטענה לפגיעה בפרטיותם של הלקוחות
הבקשה השנייה לאישור תביעה ייצוגית כנגד שופרסל הוגשה למחוזי בתל אביב על ידי תושבת חולון, בטענה לפגיעה בפרטיותם של לקוחות שופרסל באמצעות העברת מידע שלהם לצדדים שלישיים, לרבות מידע אישי פרטי ורגיש, וזאת באופן שוטף ושיטתי, ושעה שהלקוחות סוברים כי המידע שלהם אינו נגיש לצדדי ג’.
לדברי המבקשת, שופרסל האוספת פרטי מידע נרחבים ביותר מלקוחותיה, שומרת, אוגרת, ומחזיקה אות הפרטים הללו במאגריה, מציגה מצגי שווא מטעים מהם עולה כי היא אינה מעבירה את המידע של לקוחותיה לצדדים שלישיים בין היתר בתקנוניה השונים, והיא מקפידה לציין כי העברת מידע של לקוחותיה לצדדים שלישיים תיעשה ככל שתיעשה באופן בלתי מזוהה אנונימי ואגרגטיבי בלבד.
ואולם הלכה למעשה פועלת שופרסל בניגוד מוחלט להתחייבויותיה, הבטחותיה, ומצגיה בהעבירה לצרכיה המסחריים את המידע הפרטי האמור של לקוחותיה, הכולל בין היתר פרטים אישיים מזהים שלהם, לצדדים שלישיים.
בבקשה נאמר כי הסכמת הלקוחות לעצם מסירת המידע שלהם לשופרסל התבססה על מצגיה השונים בקשר עם איסוף שמירה ושימוש במידע שנאסף, ומשעה ש”הסכמה” זו הושגה באמצעות מצגים מטעים והפוכים למציאות, הרי שפועל יוצא מכך שלא ניתנה כלל הסכמת הלקוחות לא כל שכן הסכמה מדעת לעצם נטילה ואיסוף המידע על ידי שופרסל, ובנסיבות אלה כל המידע שנאסף על ידי שופרסל מלקוחותיה ניטל שלא כדין, ושופרסל לא קיבלה את הסכמת לקוחותיה לאיסופו ולשימוש בו.
תגובת שופרסל לייצוגית בנושא: “מדובר בבליל של טענות סתמיות, בלתי מבוססות ומופרכות לחלוטין, אשר החברה דוחה מכול וכול. התביעה טרם התקבלה, והיא תיענה כמקובל בערכאות המתאימות”.
Leave a Reply