לידיעת המסעדנים והחקלאים: אושרו התקנות המסדירות העסקת עובדים זרים בענפים הסובלים ממצוקת כוח אדם נוכח המלחמה

לדרישתה של ועדת הכספים של הכנסת, נציגי הממשלה התחייבו לקדם החלת הנחות על הענפים השונים בהקדם, וציינו כי החלטת ועדת המנכ"לים הייתה לאפשר בשלב הראשון הזרמת עובדים למשק במהרה, וכעת יידרשו משרדי הממשלה להסדיר את נושא ההנחות

ועדת הכספים דנה בתקנות הקצאץ העובדים הזרים. צילום: דני שם טוב, הכנסת

ועדת הכספים של הכנסת אישרה אתמול (ד’) את התקנות המסדירות העסקת עובדים זרים בענפי משק הסובלים ממצוקת כוח אדם נוכח המלחמה המתמשכת. לצד ענפים שביקשו לאשר את התקנות במהרה, על מנת לתת מענה למחסור הכבד בעובדים נוכח העדר עובדים פלסטיניים, ציינו חלק מהענפים כי בעלויות האגרות הנוכחיות יתקשו להעסיק עובדים זרים.

לדרישת הוועדה נציגי הממשלה התחייבו לקדם החלת הנחות על הענפים השונים בהקדם, וציינו כי החלטת ועדת המנכ”לים הייתה לאפשר בשלב הראשון הזרמת עובדים למשק במהרה, וכעת היא תידרש להנחות הנדרשות.

יו”ר הוועדה, ח”כ משה גפני: “לא נעכב את התקנות כי אנחנו שומעים על הצורך בשטח, עם זאת נעמוד בתוקף שהענפים שאיבדו את היכולת להעסיק עובדים פלסטינים בשל המלחמה יזכו להנחות הדרושות, הם צריכים להיות במעמד שונה, אנחנו דורשים כי זה יגיע לכאן עד סוף ינואר”

מדובר בשני תיקונים בתקנות עובדים זרים (אגרת בקשה ואגרה שנתית). התיקון הראשון נוגע להוספה של עילות נוספות למתן החזר בגין תשלום אגרה למעסיקים, והשני נוגע להוספת ענפי משק, מסחר ושירותים וענפי משנה בענף הבניין למסגרת אגרות בקשה ואגרות שנתיות מופחתות על עובדים זרים, במסגרת הסדרת פעילותם בשוק העובדים הזרים, לאחר שבעבר לא העסיקו עובדים זרים, ובשל המלחמה והמחסור בעובדים פלסטינים, הוחלט להכניסם למסגרת זו. הכללת הענפים החדשים תחול החל מינואר הקרוב. החלת החזרי האגרות לאחר 180 יום.

בדיון היום, בדומה לדיון הקודם בתקנות, לצד ענפים שביקשו לאשר את התקנות במהרה על מנת לאפשר הזרמת כוח אדם לשטח, ביקשו חלק מהענפים, בהם המלונאות, המסעדנים, התעשיינים ומעסיקי עובדי הניקיון, לקבוע הנחות משמעותיות בגובה האגרות ואף לא לחייבם כלל בתשלום האגרות, נוכח הפגיעה הקשה שספגו הענפים במלחמה, העדר עובדים פלסטינים שאותם העסיקו ללא עלויות אגרות, וכך שהאגרות הופכות את עלות העסקת העובדים הזרים ללא כדאית לחלקם.

נציגי משרד האוצר ציינו כי הרצון היה לאפשר הבאת זרים לענפים באופן המהיר ביותר בשלב ראשון ולאחר מכן לעשות בחינה על הנחות לענפים השונים, כאשר הם מעריכים כי בחינה כזו תיקח זמן.

גפני: “בישיבה הקודמת ביקשתי להנמיך את האגרות ולשנות דברים, הגעתי למסקנה שאנחנו לא יכולים לסחוב את זה עוד הרבה זמן, אנשים זקוקים לעובדים הזרים. דיברתי עם ח”כ רביבו שהוא יו”ר הוועדה לעובדים זרים, וסיכמתי שגם אם נסכם את התקנות כמות שהם, נמשיך את הדיון בעניין הזה, להביא עובדים זרים בעוד ענפים שלא נמצאים כאן, ונבקש להנמיך את האגרות. יש דברים שהם חסרי היגיון, שגובים אגרות גבוהות מהמעסיקים שמביאים אותם, ועושים את מה שהמדינה אמורה לעשות”.

רון ברק, משרד האוצר: “ועדת המנכ”לים החליטה על שני שלבים, הראשון להוציא כמה שיותר מהר את המהלך לדרך ולאפשר עובדים לענפים נוספים, השני הוא לעשות בחינה על כלל הענפים ולבחון האם צריך לעשות איזה שהוא שינוי. שקובעים אגרה פרטנית לענף צריך לקחת בחשבון כל מיני משתנים. אנחנו קודים רוצים להוציא את זה מהר לדרך, את הדברים המורכבים נפתור בהמשך”.

לדרישת חברי הוועדה לנקוב במועד, השיב ברק: “נעשה מאמץ להביא את זה ברבעון הראשון של 2025”.

ח”כ אלי דלל: “אי אפשר לחכות ארבעה חודשים כעת, הבקשה צריכה להיות להשוות את האגרות לכולם, המגמה צריכה להיות ברורה, שיהיה אחיד לכל הענפים עם ההנחות”.

דניאל איטח, משרד רה”מ: “העבודה של ועדת המנכ”לים התחילה בשחרור הלחץ במשק, בענפים שהיו תלויים בעובדים פלסטינים. השלב הבא הוא להוריד את העלויות, אנחנו מבינים את הצורך ואת זה שהאגרות לא צריכות להישאר כמות שהן, זה לוקח קצת זמן, ולצד זה יש את העניין הפיסקלי”.

ח”כ גפני סיכם את הדיון: “אם אתה אומר שיהיה טיפול זה משהו אחד, אבל אתה לא יכול להשאיר את זה פה באוויר, יש פה עוול. אנחנו מצביעים על האגרות לא בלב שלם, אנחנו חושבים שיש צורך בהשוואת הנחות בדומה לעסקים שיש להן הנחות. נעמוד על זה בתוקף שהמלונאות והתיירות והענפים הנלווים שאיבדו את היכולת להעסיק עובדים פלסטינים בשל המלחמה יזכו להנחות הדרושות, הם צריכים להיות במעמד שונה. לא נעכב את זה כי אנחנו שומעים מהענפים על הדחיפות, אבל נעמוד על זה גם כאן וגם בוועדה לעובדים זרים ונעקוב, אנחנו דורשים כי העדכון עם ההפחתה יגיע לכאן עד סוף ינואר, ואנחנו מבקשים עדכון עד סוף דצמבר”.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

כתובת האימייל שלך לא תפורסם


*