בקשה לאישור תביעה ייצוגית הוגשה לבית המשפט המחוזי בת”א כנגד חברת ברי המים הגדולה בישראל שטראוס מים מאור יהודה, המשווקת את בר המים “תמי 4“, בטענה לחידוש אוטומטי של הסכמים עם לקוחות ללא הסכמתם לכך, תוך שהיא כובלת אותם אליה בתנאים שהיא קובעת באופן חד צדדי.
בבקשה שהוגשה על ידי עו”ד בר אפרים לוי מקריית מלאכי נאמר כי שטראוס מים מתקשרת עם לקוחותיה בהסכם הכולל שירות אספקת חלפים ואחריות לבר המים לתקופה מוגדרת. בסוף תקופת ההתקשרות מחדשת שטראוס מים את שירות אספקת החלפים והאחריות וגובה כספים בגין כך ללא הסכמת לקוחותיה לחידוש זה.
כל זאת, כך נטען, בניגוד להוראות הדין בעניין חידוש הסכם או בניגוד להסכם עם לקוחותיה, בו נקבע כי לקראת תום תקופת ההתקשרות בין הצדדים תישלח ללקוח הודעה בה יוצע לו להאריך את חוזה השירות, וככל שתתקבל הסכמתו לכך, יוארך החוזה בתנאים שייקבעו בבוא העת בהסכמה בין הצדדים.
לדברי המבקש, לשטראוס מים אסור היה לחדש את שירות אספקת החלפים והאחריות ללא הסכמת הלקוחות, והתנהלותה הפסולה האמורה העשירה את קופתה שלא כדין בכספים אותם היא נתבעת כעת להשיב ללקוחותיה שהתקשרו עימה בהסכם שכלל שירות אספקת חלפים ואחריות לבר המים שלהם, ואשר בסיום תקופת ההתקשרות חידשה עימם שטראוס מים את שירות אספקת החלפים והאחריות לתקופה או לתקופות נוספות וגבתה מהם כספים בגין שירות זה שחודש שלא כדין.
המבקש מציין כי תופעת חידושי הסכם אוטומטיים לאחר מועד סיומם פשתה בקרב עוסקים בישראל עד כדי שהמחוקק נאלץ להגן בחקיקה על ציבור הלקוחות, ולתקן בשנת 2008 את חוק הגנת הצרכן ולהוסיף לו סעיף הקובע כי לתנאי בחוזה הקובע כי ההתקשרות בין הצדדים תימשך לאחר מועד סיום העסקה או ההתחייבות, לא יהא תוקף ויראו כאילו נקבע בחוזה שהוא בטל באותו מועד.
מאז, מציין המבקש, רבות נכתב בהלכה הפסוקה על האיסור בדבר חידוש אוטומטי של הסכם לאחר מועד סיומו, ובכלל זאת על משמעות התרופה שנקבעה בחוק לעניין זה, שהיא ביטול ההתקשרות וחובת השבה.
ואולם, לדאבון הלב, לא החקיקה ולא ההלכה הפסוקה מנעו משטראוס מים בעלת כמיליון לקוחות, לחדש הסכמים באופן אוטומטי לאחר מועד סיומם, ללא הסכמת הלקוחות ובכך גם נוטלת מהם את הזכות לקיים עימה מו”מ ומגבילה אותם מהתקשרות עם ספקים אחרים שמחיריהם אף זולים משלה.
משטראוס נמסר בתגובה: “אנחנו עוד לומדים אותה ונתייחס בערכאות המתאימות”.
Leave a Reply