בצרפת יש את פרובאנס, בפורטוגל יש את Duoro / מאת אירי שחר

הפורטוגזים זיהו את האפקט המשמעותי שיש לתרבות היין על כל העולם העסקי שמסביב: מלונאות, תיירות, שיפור המעמד הקולינרי של המדינה. אזורי הגידול המובילים, היינות הנפלאים וטיפים למביני עניין

בר יין בעיר ליסבון. צילום: רנן שחורי
אירי שחר

כאשר אתם מגיעים לבר או למסעדה, אתם אולי מורגלים להזמין יין צרפתי מבורגונדי או רוזה איטלקי, אך בלי לזלזל בחברות ליבשת, היין הפורטוגזי נחשב לאחד המעודנים והייחודיים בעולם, עם עושר ייחודי לכל אזור ואזור. כחובב יין מושבע אני מבטיח כי בסוף המאמר תיפרש בפניכם דעה מגובשת על היין הפורטוגזי בכל פעם שנושא היין יעלה, ואולי גם השראה לטיול יינות רומנטי בפורטוגל על מחוזותיה המרהיבים.

היין הוא נושא חשוב בפורטוגל גם ברמה המדינית. הנושא כל כך חשוב לפורטוגזים שהממשלה החליטה לדרג יין. הפורטוגזים העלו את נושא היין לראש סדר העדיפויות הלאומי והגדירו תקנים המחייבים כל בקבוק ובקבוק בפורטוגל. התקן מציין את איכותו של היין. כאשר תגיעו לפורטוגל, תוכלו למצוא את אחד הסמלים האלו מוטבע על כל בקבוק:

  1. תו תקן doc/dop: הסמל הזה מעיד על כך שהיין מגיע מאזור גיאוגרפי מוגדר עם ענבים ספציפיים המומלצים לגידול בו. ישנם 31 איזורים כאלו בפורטוגל ואם תראו תו תקן זה על הבקבוק תדעו שמדובר בסוג המפוקח והמוקפד ביותר.
  2. תו התקן המקומי Vinho Regional IGP: פורטוגל כולה מחולקת ל-14 איזורי יין. אם תראו את הסמל הזה על הבקבוק תוכלו לדעת שהוא בא מאחד האיזורים המוגדרים, אך דרגת המחויבות של מגדלי הגפנים לזנים ספציפיים – נוקשה פחות מאשר בתו ה-dop, משמע, היין הזה באיכות טובה, אך נמוכה יותר מהדרגה הקודמת. יינות רבים שמכילים מספר סוגים של ענבים משתמשים בתקן הזה, שכן התקן הקודם מאפשר רק זן ענבים אחד בכל בקבוק.
  3. תקן Vinho (גם יין בפורטוגזית) : התקן הנמוך ביותר ליין לצריכה מקומית. לרוב, יינות אלו אינם יוצאים מגבולות פורטוגל לייצוא ומיועדים לקהל הרחב. יינות אלו ניתן להשוות ל”יינות סופר” בישראל.

עמק ה-Duoro

עמק הדורו נחשב לאחד מאזורי היין המפורסמים ביותר בפורטוגל כולה. ההרים שסביב עמק הדורו עוצבו בצורת טרסות עוד מימי קדם במשך יותר מ-2,000 שנה. עובדה זו גרמה ל-UNESCO להכיר באיזור כאתר מורשת עולמי. בין היינות המפורסמים המיוצרים בעמק, הפך למפורסם ה-Port, שהוא יין מתקתק המופק מענבי Port. יש לו גם גרסאות של יין לבן ורדרד המתאימים ללילות קיץ חמימים וקוקטיילים קלילים. כמה התענוג הזה עולה? צפו לשלם עבור בקבוק טוב מהאיזור כ-50 אירו, שזה סכום יחסית סביר לתמורה הגבוהה שתקבלו מהיין, במיוחד אם תביאו אותו בתור מתנה.

מתאים במיוחד לישראלים: Minho

אם הגישו לכם משהו קריר ומקומי בפורטוגל, סביר להניח שהיה מדובר ב-Vinho verde המוגש זמן קצר לאחר הפקת היין, כאשר הארומטיות והחמצמצות מתהליך הייצור עדיין נוכחות במשקה. היין הזה מומלץ להגשה עם סלטים, ירוקים, דגים ומנות צמחוניות. מדובר באיזור שמפיק את ״משקה הקיץ״ של הפורטוגלים. באיזור Minho מופקים גם יינות רוזה ויינות אדומים, כאשר שמות בולטים הם Amaral, Borracal ו-Padeiro.

איזור Alentejo

איזור Alentejo מזכיר בצורה ייחודית את היינות הישראלים המופקים בדרום הארץ, היכן שהשמש תמיד בשמיים והטמפרטורות הממוצעות גבוהות מאד. מי שאוהב את הטעמים המיוחדים, כמו מוקה ופירות, ימצא כאן באיזור יינות מצויינים המותססים בחביות עץ מתיישנות עם אסטרטגיות יישון שנלמדות בעולם. הנה כמה דברים ששווה לכם לגגל כשאתם מגיעים לאיזור: Tinto Alentejo, Branco Alentejo ו-Alentejano שהוא יין שכולל בתהליך ההפקה שלו זני ענבים מעניינים נוספים מאיזורים אחרים והפך ללהיט של המקום.

לבעלי טעם יוקרתי כדאי לבקר במחוז Dão ולטעום את היין המקומי. אם יש לכם טעם יקר, האיזור הזה הוא בשבילכם. מדובר במחוז שנחשב על ידי הסומלייה המובילים בעולם כאיזור היוקרתי ביותר לחיפוש אחר יין פורטוגזי איכותי. היינות מהאיזור הזה הם קלים יותר מאשר באזור Duoro אך בעלי נטייה להתיישנות איכותית, שמקורה בחמיצות הגבוהה של היין באיזור המאופיין בגידול ענבים במקומות גבוהים.

אם אתם קונים למישהו בקבוק יין מהאזור (או עבורכם), כדאי לחפש את הסוגים הבאים: בקבוק Dao alfrocheiro – שהוא יין אדום עם נגיעות אוכמניות, Dao Jaen הידוע בחמיצותו הגבוהה ו-Touriga Nacional שמאופיין בטעם שוקולדי עם נגיעות מוקה קלילות.

צילום: רנן שחורי
תרבות היין עברה מהפכה – הפורטוגזים זיהו את היתרון התיירותי הטמון ביין. צילום: רנן שחורי

בדומה לשכנתה של פורטוגל, ספרד, תרבות היין במדינה עברה ״מהפכה שקטה״ ב-20 השנה האחרונות. הפורטוגזים זיהו את האפקט המשמעותי שיש לתרבות היין על כל העולם העסקי שמסביב: מלונאות, תיירות, שיפור המעמד הקולינרי של המדינה. מזג האוויר החמים של המדינה מאפשר עושר טעמים שנחשב אקזוטי ביחס למדינות אירופה הקרירות.

וינו ורדה, אזור כרמי היין הגדול בצפון מערב פורטוגל. צילום מסך

כיום פורטוגל נחשבת ליצרנית היין ה-11 בגודלה בעולם, ביחס לגודלה של המדינה מדובר בנתון יוצא דופן. כך למשל, פורטוגל מייצרת כמות יין הדומה לכמות אותה מייצרת גרמניה, אשר גדולה בכמות אוכלוסייתה מפורטוגל פי עשרה. פורטוגל מייצרת פי שלושה בקבוקי יין בשנה מאשר ברזיל, מדינה המונה  יותר מ-200 מיליון תושבים ובעלת שטח עצום ביחס לפורטוגל הקטנטנה. כך שלרגל יום היין, לפורטוגל יש הרבה במה להתגאות.

האקלים הנוח המושפע מהקרבה לאוקיינוס, בשילוב האדמה העשירה במינרלים רבים, מהווים “חממה” מצוינת לגידולים חקלאיים מגוונים, לרבות זני ענבים. אנחנו כישראלים, למדנו לאהוב ולייצר יין בשני העשורים האחרונים, מה שפתח את הטעם והתיאבון ליין הפורטוגזי ולסיורי יין באיזור.

אני מאמין שהישראלים הולכים להתאהב ביין הפורטוגזי כמו שהתאהבו באזרחות. מעניין יהיה לראות האם תהיה לכך השפעה גם על תחום היין המתפתח בישראל וכבר מפותח בפורטוגל. מסקרן יהיה לטעום בקרוב יין פורטוגזי, עם נגיעות מרמת הגולן והרי ירושלים.

 


הכותב הוא מנכ”ל חברת פספורטוגו, המתמחה בהוצאת דרכון ואזרחות אירופיים

Be the first to comment

Leave a Reply

כתובת האימייל שלך לא תפורסם


*