גוף ביטחוני פרטי הוקם על ידי חקלאים להגנה על מטעי האבוקדו

בעקבות מקרים רבים של גניבת אבוקדו הוקמה התארגנות פרטית שתפעל במתכונת של מערכת ביטחון חברתית שתזניק חקלאים לטיפול במקרים של חדירה לשדות וגניבת פרי. מערכת אשכולות קריאה מהירה שהוקמה על ידי חקלאי גרנות החלה לפעול במטעי החקלאים מאיזור השרון עד לצפון הארץ

חקלאי גרנות. צילום: חגי נתיב
שומרים על המטעים. חקלאי גרנות. צילום: חגי נתיב

מיזם חברתי חדש של חקלאים החל לפעול לאחרונה במטרה לצמצם באופן דרמטי ואולי אף לשים קץ למכת הגניבות של אבוקדו, שהינו הפרי העומד בראש רשימת הפירות הנגנבים בישראל. ההתארגנות הוקמה על ידי חקלאי גרנות, חקלאים מ-43 קיבוצים ומושבים שיתופיים, מאיזור קיבוץ נחשונים שממזרח לפתח תקווה ועד לקיבוץ החותרים הסמוך לחיפה. באמצעות מערכות טכנולוגיות חכמות הכוללות מצלמות, רחפנים, מערכות ניווט, מערכות אוטומטיות של התראות ומשלוח הודעות, מפעילים החקלאים את אשכולות קריאה מהירה – צוותים של חקלאים ואזרחים מתנדבים המחולקים לפי איזורי פעילות, המוכנים להיענות בכל רגע נתון לקריאות של ניסיונות חדירה או גניבות ממטעים ולהגיע במהירות לנקודת ההתראה.

מטע אבוקדו. צילום: חגי נתיב
מטע אבוקדו. צילום: חגי נתיב

על פי משטרת ישראל, מדובר במכת מדינה. בשנתיים האחרונות הפך האבוקדו לפרי הכי נגנב בישראל. העובדה שמחירי האבוקדו גבוהים באופן יחסי מביאה לכך שכנופיות וארגוני פשע המתמחים בגניבות חקלאיות, גונבים מדי שנה עשרות אלפי טונות של הפרי הנחשק והנזק שנגרם לחקלאים נאמד בעשרות מיליוני שקלים. לאחרונה דווח, כי עקב ריבוי הגניבות החליטו במשטרה לא להסתפק בעונשי מאסר על תנאי או בעבודות שירות ולדרוש עונשי מאסר בפועל ומעצרים עד תום ההליכים כדי להילחם בתופעה ולהרתיע אחרים מלבצע גניבות של אבוקדו.

לדברי ערן רותם, סמנכ”ל תפעול באבוקדו גרנות, עשרות מגדלים, שחלקם סובלים ממכות גניבה באופן כמעט יומיומי, כבר הצטרפו להתארגנות. הניסיון מלמד כי חקלאי אשר יוצא לשטח בעקבות התראת גניבה במטעו, יצליח להניס את הגנבים מעצם נוכחותו במקום, רעש תנועת רכבים, כלבים וכו’. אך לא תמיד יש באפשרותו לעשות זאת מהיותו יחיד, מרוחק ולא זמין להגעה למטע. גם אם הוא מצליח לעשות זאת, הוא מעמיד את עצמו במצבי סיכון העלולים להסתבך. מסיבה זו פועלת ההתארגנות החקלאית כערבות הדדית שמשרתת את כל השותפים בה. הגעה של מספר רב של חקלאים יחד ובמהירות מהווה כוח הרתעה, כזה שגם אם הצליחו העבריינים להימלט, הם מבינים שגדול הסיכוי שייתפסו אם יחזרו לגנוב באיזור זה. לדבריו, בכל מקרה שכזה, מוזעקים מיד גם צוותי מג”ב או משטרה מקומיים, ואם נדרש, הם מבצעים את המגע הישיר עם העבריינים.

מטעי אבוקדו. צילום: חגי נתיב
מטעי אבוקדו. צילום: חגי נתיב

Be the first to comment

Leave a Reply

כתובת האימייל שלך לא תפורסם


*